marți, 1 martie 2016

Primăriile caută „alte forme”

 
Acum, la inceput de campanie, când primăriile eliberează adeverințele pentru subvenția APIA, mulți primari s-au trezit că legislația i-a lăsat „în fundul gol” în fața eventualelor controale gen audit sau curte de conturi și ezită să mai completeze absolut ilegala rubrică „sub alte forme” din adeverință. Și bine fac, pentru că apoi nu vor avea cum să justifice suprafețele trecute acolo !
  Ca să poți da spre utilizare altei persoane pământul trebuie, conform Codului Civil să închei un act legal valabil pe care să-l înscrii la primărie. Ori dacă moștenirea nu este dezbătută ce modalitate legală ai să-l dai spre utilizare ?
Niciuna, pentru că nu ești proprietar ! Poți vinde, arenda, închiria un bun mobil sau imobil dacă nu ești proprietarul său ? Nu. Atunci ce „alte forme” legale rămân ?
  Poate ne explică dl. Constantin și dl. Irimescu, al căror ordin 619/2015 a inventat această nouă formă de utilizare a terenului ce acte doveditoare pot fi trecute „sub alte forme” !
  Anul trecut, 2015, APIA a exercitat o presiune fantastică asupra primarilor să semneze astfel de adeverințe, direct sau prin marii fermieri. Pentru ca apoi să elimine din dosarele fermierilor înscrisurile din rubrica „sub alte forme” tocmai pentru că nu erau legale. Dacă mergi la orice centru judetean APIA vei găsi în dosarele fermierilor numai contractele încheiate cu proprietarii, restul au fost „periate”.
  Anul acesta APIA nu mai are nici o influență deoarece primăriilor le-a fost pasată toată responsabilitatea. Ce vor face primarii, vom vedea. Cei care nu mai candidează nu vor semna astfel de adeverințe. Cei care mai vor un mandat, au posibilitatea să aleagă : semnează și orice control îi poate trimite la „mititica” sau nu semnează și nu iau voturi... Dvs ce ați alege ?
  La APIA, deocamdată este liniște și voie bună. Toată lumea se bucură că s-a simplificat procedura și primăriile trebuie să răspundă pentru tot. Panica va apărea când se va constata că suprafețele declarate pentru subvenție și numărul fermierilor vor scădea dramatic. Să vezi atunci !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu