sâmbătă, 27 februarie 2016

Subvenția „sub alte forme” este ilegală !

Vor da primăriile și în 2016 adeverințe cu suprafețe trecute la „sub alte forme” ? Datorită noilor modificări ale ordinului 619/2015, singurul act-dovadă al utilizării terenului a rămas adeverința eliberată de primărie. Ori tocmai în această adeverință se ascunde o mare ilegalitate pe care Ministerul Agriculturii o pasează primăriilor și implicit APIA.
  Ilegalitatea este vizibilă și pentru profani iar un control audit o va putea imputa primăriilor cît ai zice „adeverință” ! Este foarte posibil să fie imputabilă și APIA deoarece a acordat subvenții uriașe fără suport legal. Despre ce vorbim :

  - În Ordonanța de Urgență 3/2015 dată de guvern la 18.03.2015 se specifică la Articolul 7, aliniat 1 următoarele: Beneficiarii plățiilor sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care  desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale,potrivit legislaţiei în vigoare.” 
Simplu și la obiect.
  - În Ordinul de Ministru 619/2015 apare la Art. 3 alin.1: „ Beneficiarii plăţilor  sunt cei prevăzuţi la art. 7 din ordonanţă”.
Pentru ca la Art. 5 alin. 2b să apară ilegalitatea : „terenul agricol aflat la dispoziţia fermierului: copii conform cu originalul ale titlului de proprietate sau ale altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului sau ale altor documente, prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările ulterioare, denumit în continuare noul Cod Civil, cum ar fi: contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere în participaţiune, contractul de închiriere, contractul de comodat, precum şi contractul de concesiune/arendă încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz. În cazul în care fermierul utilizează teren aflat la dispoziţia sa sub alte forme decât cele prevăzute anterior, prezintă la APIA adeverinţa prevăzută la lit. a) eliberată de primăria pe raza căreia este situat terenul în cauză, această categorie de teren fiind înscrisă la cap. III, rândul 08 (din registrul agricol)  "sub alte forme".
  Bun, așadar se enumeră la început toate formele legale sub care se poate utiliza o suprafață de teren pentru ca la sfârșit să trântească sintagma „sub alte forme” ! Ce se ascunde în spatele acestei găselnițe ? Toate suprafețele de terenuri agricole utilizate în mod ilegal din România !
  Adică terenurile cuprinse în moșteniri nedezbătute pe care moștenitorii le utilizează sau le dau spre utilizare ilegal și obțin un venit la fel de ilegal, ba mai iau și subvenție ilegală dela APIA, pentru că alte forme legale de utilizare a terenului în afară de cele enumerate la începutul Art. 5 alin. 2b NU EXISTĂ.
  În aceste condiții, primăriile și APIA își vor asuma un risc imens dacă vor elibera adeverințe sau vor acorda subvenții pentru suprafețele „sub alte forme”. 
  

Un comentariu:

  1. Bună seara!
    Este legal ca un Primar al unei comune să foloseasca terenuri utilizeze sub alte forme?
    Întreb, pentru că Adeverința este semnată de el ca primar declarația este semnată de el on calitate de fermier și este dată in fața secretarului comunei unde el este primar.
    Mulțumesc mult!

    RăspundețiȘtergere