vineri, 19 februarie 2016

Minciunile „tehnocratului” Achim (1)


  Noi nu știam că și în fișa postului unui ministru tehnocrat este trecută obligația de a minți. Dl. ministru Achim Irimescu o face cu nonșalanță ori pentru că habar nu are de procedurile APIA, ori din interesul de a absolvi MADR de implicarea în dezastrul acordării subvențiilor în 2015, care va continua și în 2016. Dl. ministru, în nici o ieșire publică sau declarație, nu a prezentat adevăratul vinovat, care a sabotat activitatea APIA în 2015. De ce ? Pentru că l-a găsit chiar în birourile din minister !

  În primul rând Ordonanța 3/2015 (pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020) a intrat în vigoare în data de 23.03.2015 ! La semnatari nu apare nici un angajat APIA, doar primul ministru, ministrul agriculturii Constantin și alți membri ai cabinetului Ponta. Campania de primire a cererilor pentru subvenții APIA trebuia să înceapă la 1 martie 2015...
  Degeaba ai ordonanța dacă nu apare Ordinul de Ministru cu normele de aplicare. Ministrul nu face parte din personalul APIA. Ordinul 619 intră în vigoare la data de 6 aprilie 2015 și este emis tot de MADR, că doar de aceea se intitulează : „Ordin de Ministru” !
  Procedurile de înștiințare a primăriilor și fermierilor duc la prima minciună a d-lui A. Irimescu : campania de primire a cererilor a început pe 18 aprilie 2015, nu pe 15 cum a declarat ministrul. Asta în condițiile în care la art. 33, aliniatul 2: „Cererile unice de plată se depun până la data de 15 mai a fiecărui an calendaristic la centrele APIA”. S-a obținut o derogare UE pentru a se prelungi perioada, dar campania s-a decalat deja cu o lună jumătate !Ministerul nu se lasă și în timpul campaniei mai modifică ordinul în timp ce se primeau cererile pt. subvenții ! Prima dată prin ordinul 737 / 30.04.2015 și a doua oară prin ordinul 1468 / 09.06. 2015. Ambele ordine: au adus modificări majore în procedurile de primire a cererilor, au fost emise datorită presiunilor marilor fermieri și asociațiilor și au dus la instalarea haosului în APIA.Să recapitulăm d-le ministru Irimescu :- Ordinul de ministru 619 / 06.04.2015 întârzie campania 2015 cu 1 lună și jumătate.- Regulile sunt schimbate în timpul jocului (primirii cererilor) tot prin ordine de ministru.- Funcționarii APIA au primit cereri conform unor cerințe începând cu 18.04.2015, pentru ca din 09.06.2015 (când mai erau 2 săptămâni până la termenul limită fără penalizări) să li se „ordone” alte criterii pentru primirea cererilor.  Și pentru toate acestea dl. ministru Achim Irimescu nu găsește nici măcar 1 vinovat în minister ! Aruncă totul în grădina APIA... Departe de noi gândul că în APIA nu au fost și vor fi probleme, dar aici este vorba de munca funcționarilor care primesc și administrează cererile, adică de acei oameni care duc APIA în spate. Cu bune și cu rele. va urma 

Un comentariu:

  1. Poate trebuie sa-i deseneze cineva D-lui ministru ca APIA este o institutie in subordinea MADR-ului si ca executa doar ceea ce le iese lor din gura si din cap. Haos este in capul lor(de specialist) haos este in tara. APIA si AFIR sunt singurele agentii care functioneaza si tin in spate toti "specialistii" de doi lei din minister.

    RăspundețiȘtergere